
چرا و چگونه سازمانها میبایستی از توسعه فردی استفاده کنند؟
کوچینگ توسعه فردی, کوچینگ مدیران - سازمانها, کوچینگ و منتورینگ, مهارت آموزی و ابزارها, نوشتارچرا و چگونه سازمانها میبایستی از توسعه فردی استفاده کنند؟
اغلب اوقات در بخش مدیریت منابع انسانی به سابقه دانشگاهی یا فنی یک فرد متقاضی کار بیشتر از صلاحیتهایی که بر رشد فردی او اشاره دارد، اهمیت میدهیم درحالیکه همه میدانیم آنچه باعث موفقیت و بر…

ده روش مؤثر برای توانمندسازی کارکنان: با یک تیر بیش از دو نشان بزنید.
کوچینگ مدیران - سازمانها, کوچینگ و منتورینگ, نوشتارده روش مؤثر برای توانمندسازی کارکنان: با یک تیر بیش از دو نشان بزنید.
اگر شما هم نقش مدیریتی به عهده گرفته باشید، میدانید اولین چیزی که هر مدیری باید یاد بگیرد این است که موفقیت او به موفقیت کارکنانش وابسته است. هرچقدر شما کارمندان تواناتر…

چگونه مشارکت کارکنان در سازمان را افزایش دهیم؟- نقش پیادهسازی فرهنگ کوچینگ
کوچینگ مدیران - سازمانها, کوچینگ و منتورینگ, نوشتارهرکسی که دستی در مدیریت و کسبوکار داشته باشد، میداند که مهمترین عامل موفقیتهای شرکتها، حتی با داشتن شرایط برابر، میزان همکاری در تیم و بالا بودن مشارکت کارکنان در سازمان است. ممکن است شما بهعنوان مدیر یا رهبر یک سازمان از تلفنهای مکرر یا…

تجربیات کوچینگی، وقتی رییست داد میزنه!
افشین محمد, کوچینگ کسب و کار, کوچینگ مدیران - سازمانها, کوچینگ و منتورینگ, نوشتارجلسات کوچینگ محل امنی برای واکاوی اتفاقهای زندگی ماست، شکلگیری یک رابطه عمیق و همدلانه بین کوچ و مراجع، این شرایط امن را ایجاد میکند و فرصتی برای دیدن مساله، علتهای پشت آن، احساساتی که ایجاد میکند و در نهایت رسیدن به نقطه آگاهی و اقدام فراهم می…

10 نکته دربارهی کوچینگ مسیر شغلی
حسین گایینی, کوچینگ توسعه فردی, کوچینگ کسب و کار, کوچینگ مدیران - سازمانها, کوچینگ و منتورینگ, نوشتارهمه ما میدانیم که بازار اشتغال وضعیت چندان خوبی ندارد – هم برای آنها که هیچ شغلی ندارند، هم برای شاغلهایی که شغل رویاییشان را انجام نمیدهند.
بنابر تازه ترین دادههای بیکاری، حدود 118 میلیون نفر در آمریکا بیکار هستند. اگرچه هیچ آمار دقیقی وجود…

هفت روند کاری در مشارکت و اشتیاق شغلی و نقش منتورینگ (مربیگری)
کوچینگ کسب و کار, کوچینگ مدیران - سازمانها, کوچینگ و منتورینگ, ناهید بوداغی, نوشتارمشارکت یا اشتیاق سازمانی در فضای کاری امروزی با آن رقابت فزایندهاش، موضوع داغی است. نیروهای کاری، سیالتر هستند، بدین معنی که شرکتها شرایط دشوارتری را در جذب و نگهداری کارمندان مستعد دارند. منتورینگ (مربیگری) روشی است که میتواند با تقویت روابط…

پنج باوری که کمک میکند به یک راهبر بزرگ تبدیل شوید
حسین گایینی, کوچینگ توسعه فردی, کوچینگ کسب و کار, کوچینگ مدیران - سازمانها, کوچینگ و منتورینگ, نوشتارراهبران سمت و سوی حرکت، انرژی و حال و هوای تیم را تعیین میکنند.
حالا دیگر راهبرانی مانند شما بیش از هر زمان دیگری از فرصتهای موجود بهره برده و برای راهبری کارآمدترِ تیم، کسب و کارها و حتی خانوادهها تصمیمگیری میکنند. در حالیکه مهارتها…

پنج دلیل اهمیت کارتیمی
کوچینگ کسب و کار, کوچینگ مدیران - سازمانها, کوچینگ و منتورینگ, ناهید بوداغی, نوشتاراگر نتوانید بهعنوان بخشی از یک تیم کار کنید، یک استاد کسب و کار بودن در دنیای امروز موفقیتی کسب نخواهد کرد. هرچه از اهمیت کارتیمی بگوییم باز هم کم است!
با اینحال، جمع کردن گروهی از افراد که بتوانند به شکلی کاملاً روان با یکدیگر کار کنند، کارسخ…

هشت ویژگی ضروری یک راهبر مؤثر
کوچینگ کسب و کار, کوچینگ مدیران - سازمانها, کوچینگ و منتورینگ, ناهید بوداغی, نوشتاررهبران خوب، علاوه بر فراهم آوردن جهت و مشخص کردن مسیر و الهام بخشیدن و راهنمایی کردن؛ شجاعت، شور و اشتیاق، اطمینان، تعهد و جاهطلبی را به نمایش میگذارند. آنها نقاط قوت و استعدادهای افراد خود را پرورش میدهند و تیمهایی متعهد برای رسیدن به اهدا…

15 روش راهبرانه برای هدایت بدون مدیریت ذرهبینی
کوچینگ کسب و کار, کوچینگ مدیران - سازمانها, کوچینگ و منتورینگ, نوشتاردر شرکت ها با سرعت تغییرات بالا، استفاده از روش مدیریت ذرهبینی میتواند برای یک مدیر در تمام بخشهای مشغول بهکار، وسوسهانگیز باشد. اما با افزایش تعداد تیمها و پیچیدگیها در رشد و گسترش شرکتها، این نوع از عملکرد و اقدامات میتواند مدیر را منکوب…

کوچ کردن تیمتان در زمانهای نامعین و پر از ابهام
افشین محمد, کوچینگ مدیران - سازمانها, کوچینگ و منتورینگ, نوشتار در دوران قرنطینه بسیاری از افراد در حالی که از همکاران، مشتریان و فضای کاری طبیعی خود جدا شدهاند، از خانه مشغول دورکاری میباشند، آنها خود را تنها با کامپیوترهایشان مییابند و بسیاری از آنها احساس گمشدگی دارند.در این شرایط راهبران سازمانها میتوانند با کوچ کردن افرادشان به آنها برای عبور از این دوران سخت کمک کنند.

ده دلیل نیاز به کوچینگ در دوران بحران
حسین گایینی, کوچینگ مدیران - سازمانها, کوچینگ و منتورینگ, نوشتارکوچینگ یکی از کارآمدترین شیوهها برای حرکت رو به جلو است، یکی از زمانهایی که بیش از هر زمان دیگری هر فرد(سازمانی)به کوچینگ نیاز دارد، دوران بحران است. در این مقاله ده دلیل مهم نیاز به کوچینگ در دوران بحران آورده شده است.

با این پنج کلام مدیر و راهبر موثرتری شوید
حسین گایینی, کوچینگ مدیران - سازمانها, کوچینگ و منتورینگ, نوشتارعبارات بسیار مهمی وجود دارند که یک راهبر میتواند و لازم است که به افرادش بگوید. در اینجا چند عبارت معرفی میکنم که همه راهبرانی که میخواهند موفق شوند، لازم است به اعضای تیمشان بگویند.

کوچینگ همسطح چگونه از بار تنهایی کار میکاهد؟
حسین گایینی, کوچینگ مدیران - سازمانها, کوچینگ و منتورینگ, نوشتارکوچینگ همسطح روشی است برای پرورش شبکهای از متحدان که میتوانند تغییراتی در جهت بهبود عملکرد و پشتیبانی دوجانبه و متقابل ایجاد کنند

آنچه پس از دست دادن توانایی صحبت کردن، درباره کوچینگ یاد گرفتم
حسین گایینی, کوچینگ و منتورینگ, نوشتار
در سال 2001، پزشکان بیماری ALS (بیماری لوگهریگ) را در من تشخیص دادند. با رسیدن سال 2003، دیگر نمیتوانستم آگاهانه حرف بزنم یا راه بروم، و کنترل ماهیچهها با پیشرفت بیماری بیش از پیش دشوار میشد. میدانستم که دیگر نمیتوانم کار تسهیلگری در جلسات تی…

سه شاخص کلیدی برای ایجاد اعتماد
افشین محمد, کوچینگ مدیران - سازمانها, کوچینگ و منتورینگ, مهارت آموزی و ابزارها, نوشتارراهبران با درک این سه شاخص کلیدی قادر خواهند بود به شکلی بهتر، سطح اعتمادی وسیعتر را با دیگران برقرار کنند

کارکرد کوچینگ با سنِ مدیران اجرایی چه رابطهای دارد؟
حسین گایینی, کوچینگ مدیران - سازمانها, کوچینگ و منتورینگ, نوشتار
مدیران اجرایی جوانتر و مسنتر به
ابعاد متفاوتی از کوچینگ نیاز دارند:
اریک، 33 ساله، مدیرعامل یک شرکت ارائه دهنده خدمات مالی است که پتانسیل بالایی دارد و برای دریافت کوچینگ اجرایی، توسط سوپروایزرهایش انتخاب شد. این موضوع سبب خوشحالی او بو…

کوچینگ و ارتقای مهارت راهبری
کوچینگ توسعه فردی, کوچینگ مدیران - سازمانها, کوچینگ و منتورینگ, ناهید بوداغی, نوشتاردر این مقاله میخوانیم که چگونه مهارت رهبری را اعتلا دهیم و کوچینگ چه کمکی در این مسیر به رهبران میکند؟

کوچینگ مدیران و چالاکی در یادگیری
افشین محمد, کوچینگ مدیران - سازمانها, کوچینگ و منتورینگ, نوشتار
عبارت مدیران و یادگیری چه چیزی در ذهن شما می آورد؟
وقتی مدیران از نردبان سازمانی بالا رفته و راهبری عملیات در مقیاس بالا و پیچیدگی بیشتر را برعهده میگیرند، یک نکته قطعی است: آنها با ابهام بیشتری، تغییرات ناگهانی بیشتر و درخواستهای بی…

چرخه یادگیری و مدل GROW
افشین محمد, کوچینگ و منتورینگ, نوشتار
چرخه یادگیری و مدل GROW
ایده ایجاد موقعیتهای ساختاریافته که افراد در آن از تجربه درس بگیرند تا صرفاً از آموزش موضوع چندان جدیدی نیست. حتی کنفوسیوس هم از اهمیت این مسأله مطلع بود؛ اما تا قرن بیستم طول کشید تا این ایده به شکلی تبلو…

کوچینگ چیست؟
کوچینگ و منتورینگ, ناهید بوداغی, نوشتاردراین مقاله میخوانید: 1- تعریف کوچینگ و بررسی معانی مختلف آن 3- تاریخچه کوچینگ 4- تفاوت کوچینگ و منتورینگ 5- مغز انسان و یادگیری