رهبری در هر زمینهای در طول تاریخ، در ارتباط با آدمها و «پیروان» توصیف شده است. به همین خاطر در آموزشهای رهبری بر رفتار تأکید میشود.
در قرن بیست و یکم، با چندرشتهای شدن تیمهای کاری، عامل موردنیاز سازمانهای موفق بیشتر از هر چیز استقلال و آگاهی بالاتر است. افرادی که در تیمهای چندرشتهای کار میکنند، حالا بخشی از هدایت تیم را برعهده دارند.
در این شرایط رهبری هم تعریف جدیدی پیدا کرده و به عنوان فعالیتی تعریف میشود که «به اشتراک گذاشته میشود یا بین اعضای تیم توزیع میشود».
رهبری مشارکتی میتواند بهعنوان یک فرایند تأثیرگذار تعاملی و پویا بین گروهی از افراد که هدفشان هدایت تیم است، تعریف شود. تمایز کلیدی بین رهبری مشارکتی و سبکهای سنتی رهبری این است که رهبری به جای متمرکز بودن، بین مجموعهای از افراد توزیع میشود.
نتایج تحقیقات نشان میدهد که رهبری مشارکتی باعث افزایش توانمندی تیمها میشود. اگرچه توسعه رهبری مشارکتی بین اعضای تیم بستگی زیادی به درک اعضای تیم از توسعه و مشارکت دارد، اما سعی بر پیادهسازی این روش یا حداقل تمرین آن میتواند نتیاج خوبی به همراه داشته باشد.
همه ما در خاطرهمان سازمانهای زیادی را به یاد داریم که به صورت سلسله مراتبی رهبری میشوند. در این شرکتها، فرد در “بالای” سازمان یک شخصیت مرکزی است که چشمانداز شرکت را تعیین میکند، سیاستهای سازمانی را ابلاغ و کنترل نهادی را اعمال میکند.
اما امروزه در بسیاری از سازمانها، تیمهای مدیریت (نه مدیران عامل) هستند که سازمانها را هدایت میکنند. در این سازمانها، اعضای تیم مدیریتی مسئولیت رهبری را بر عهده میگیرند، برای حمایت اجتماعی به یکدیگر تکیه میکنند و در صورت مواجهه با چالشهای مهم، از کمکهای همدیگر بهرهمند میشوند.
توسعه رهبری مشارکتی در تیمهای کاری
در رهبری مشارکتی اعضای تیم، نقش رهبری را در سراسر گروه پراکنده میکنند، در فرایند تصمیمگیری شرکت میکنند، وظایفی را که به طور سنتی برای رهبران سلسله مراتبی محفوظ است، انجام میدهند و در صورت لزوم، راهنماییهایی را برای رسیدن به اهداف گروهی به دیگران ارائه میدهند.
فرآیند تقسیم رهبری در یک تیم، به وسیله عوامل زیادی توسعه میابد. در اینجا ما دو مولفه موثر در رهبری مشارکتی را بررسی میکنیم:
-
رفتارهای تیمی که توانمندسازی فردی را تشویق میکند.
-
ساختار تیمی که ماهیت افقی دارد.
رفتارهای تیمی نشاندهنده نگرشها و عملکردهایی است که اعضای تیم به صورت جمعی نسبت به سایر اعضای تیم ابراز کردهاند. در حالی که ساختار تیم به چارچوب اختیارات موجود در بین اعضای یک تیم اشاره دارد.
تحقیقات نشان میدهد که تمایز اساسی بین رهبری مشارکتی و مدلهای سنتی و سلسله مراتبی، این است که رویکرد مشترک رهبری بیشتر بر تأثیر جانبی و همسالان تأکید میکند تا تأثیر نزولی رهبر بر زیردستان.
تفاوت رهبری مشارکتی و مدلهای سنتی رهبری
تا اینجا سعی کردیم مدل رهبری مشارکتی را توضیح دهیم و بگوییم که چگونه میتوانیم این مدل را در تیم خود گسترش دهیم. همچنین تا حدی تفاوتهای بین این مدل رهبری با مدلهای سنتی رهبری ار بیان کردیم.
اما حالا به طور مفصل این تفاوتها را بیان میکنیم و هر کدام را شرح میدهیم:
1- رفتار
هر کدام از اعضای تیم که در رهبری مشارکتی مشارکت دارند ویژگیهای خاصی را نشان میدهند. اغلب در ابتدا رفتارهای خود را در هماهنگی با یکدیگر بروز میدهند. به عبارت دیگر، تیمها رفتارهای تجمعی را ابراز میکنند تا عمداً بر سایر اعضا تأثیر بگذارند.
در چنین شرایطی معمولا اعضایی که رفتار هماهنگ را ابراز میکنند اقدامات اصلاحی برای جلب همراهی افرادی که به آن پاسخ نمیدهند، اتخاذ میکنند. آنها هم معمولا یا خود را با رفتار هماهنگ تیم تنظیم میکنند یا تیم را ترک کنند.
2- اقدامات اعضا
تمایز دیگر رهبری مشارکتی، یک نوع خودمختاری اعضای تیم است. اعضای مشارکتکننده در رهبری از این استقلال بیشتر برای رسیدگی به مسائلی که مستقیماً بر نقش آنها در تیم تأثیر میگذارد، استفاده میکنند.
اعضای تیم که ویژگیهای رهبری را تجربه میکنند، ممکن است مجوز ضمنی را برای حل مشکلاتی که با آنها مواجه میشوند بدون راهنمایی سرپرست فوری احساس کنند.
بنابراین، اعضای تیم به جای تکیه بر سرپرست برای ارائه بینش و پشتیبانی، به شخصه مسائلی را که بر کار آنها تأثیر میگذارد، بررسی میکنند. با این حال، مهم است که توجه داشته باشید که توانایی انجام به طور خودکار، اراده تیمی را تضمین نمیکند.
اعضای تیم با افزایش استقلال ممکن است به گونهای عمل کنند که خواستههای خود را در اولویت بالاتر از نیازهای تیم قرار دهند. بنابراین، اعضای تیمهای دارای رهبری مشارکتی استقلال شخصی را با همکاری بین اعضا متعادل میکنند.
3- نوع ساختار
توانایی اعضا برای مشارکت در فرایند تصمیمگیری تیم، یکی از ارزشهای اصلی رهبری مشارکتی است. این مشارکت زمانی اهمیت ویژهای دارد که فرایند تصمیمگیری با نظارت سازمان همراه باشد. بنابراین مشارکت در تصمیمگیری ممکن است از چرخش مسئولیتهای رهبری در بین اعضای مختلف تیم گرفته تا ایجاد اجماع بین همه اعضای آن تیم باشد.
4- اقدامات تیم
چهارمین ویژگی رهبری مشترک، افزایش پاسخگویی است که اعضا با یکدیگر تجربه میکنند. مسئولیتپذیری و تمایل افراد برای پذیرش مسئولیت در قبال وظایفی که در تیم انجام میدهند. اعضا در تصمیمگیری و تعیین اهداف مشارکت میکنند، اما مسئولیت عواقب آن تصمیمات را نیز میپذیرند و برای رسیدن به آن اهداف “بار خود را” به دوش میکشند.
در میان اعضایی که رهبری را به اشتراک میگذارند، هیچ فردی برای عملکرد مناسب تیم بسیار عالی یا بسیار ضعیف نیست. به همين ترتيب، هيچ يك از اعضا كاملاً مسئول یا بدون مسئولیت نیستند. در چنین بستری، برای اعضایی که در رهبری مشارکت دارند، توازن استقلال و پاسخگویی وجود دارد و این ویژگی بین همه افراد تیم توزیع میشود.
تفاوت رهبری مشارکتی با مدلهای سنتی رهبری
رهبری مشارکتی | رهبری سنتی | |
رفتار | رفتار تجمعی | رفتار منفرد یا چندگانه |
نوع ساختار | جانبی و غیر متمرکز | سلسله مراتبی و متمرکز |
اقدامات اعضا | خودمختار و خودگردان | وابسته و آموزش دیده |
اقدامات تیم | مشارکت و اجماع | به خواسته های رهبر پاسخ میدهد |
در مدلهای سنتی، ساختار افقی حاکم است و در رهبری مشارکتی ساختارها مسطحتر هستند. اما به طور کلی در تعیین اینکه آیا تیم دارای رهبری مشارکتی هست یا نه، بیشتر از ساختار، رفتارها مهم هستند. به عبارت دیگر، اگرچه ساختار چارچوبی را ایجاد میکند که از طریق آن اعضای تیم با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند، رفتارها باعث میشوند افراد احساس کنند که مسئولیتهای رهبری را با یکدیگر تقسیم میکنند.
این مسئله رهبران تیم را به چالش میکشد تا اغلب رفتارهایی را که اعضا تجربه میکنند را ارزیابی کنند. رهبرانی که به دنبال ارتقای رهبری مشارکتی در تیمهای خود هستند باید تشخیص دهند که آیا آنها برای ارتقاء رهبری مشارکتی به ساختار تمرکز میکنند یا رفتارها.
رهبرانی که امیدوارند اجرای یک ساختار به طور خودکار رهبری مشارکتی ایجاد کند، احتمالاً به زودی ناامید خواهند شد. تمرکز بر ساختار بیشتر مورد علاقه رهبرانی است که نمیتوانند سبک رفتاری خود را تغییر دهند و با همان روال سنتی سعی دارند مدیریت کنند.
اگرچه ساختار سازمانی مسطحتری را اعمال میکنند، اما همچنان به شیوههای سلطهگرانه ادامه میدهند و رفتارها (عادتها) یشان مانع بزرگ تمرین رهبری مشارکتی است. شاید ساختار تیم برای ارتقاء رهبری مشارکتی طراحی شده باشد، اما رفتارها اعضا را به سمت دیگری هدایت میکنند.
در این مقاله به چهار ویژگی رهبری مشارکتی اشاره کردیم. اگر شما هم به این مدل رهبری علاقهمند هستید ببینید آیا چقدر در اجرای این چهار ویژگی در تیم خود موفق بودهاید. اگر موفق نبودهاید، مانع کجاست؟
منابع: لیدرشیپ آکادمی – دانشگاه ریجنت