آیا واقعیت همان است که ما درک می‌کنیم؟

تصور کنید شخصی به شما زل زده و این مساله باعث رنجش شما شده. اولین فکری که در ذهن شما شکل می‌گیره چیه؟ شاید: “چه آدم پر رویی‌.”
چه فکرهای دیگه‌ای به ذهن شما می‌رسه؟ ممکنه او شما را با کسی اشتباه گرفته باشد، یا چهره‌ی شما برای او آشناست و داره از خودش می‌پرسه که شما رو کجا دیده.
حتما گزینه های بیشتر دیگری هم وجود داره.
به داستانمون برگردیم. شما از نگاه‌های ممتد اون شخص از کوره درمی رید و به او اعتراض می‌کنید: “هی آقا! مشکلی داری؟” او پاسخی نمی ده. مردی از پشت، رو به شما اشاره می کنه: “چشماش نمی بینه!”
حالا در مورد اون مرد چه فکری می‌کنید؟
آیا هنوز از او عصبانی هستید؟
چه تغییری اتفاق افتاد؟
مسئله همونه، شما همون آدمید و فرد مقابل‌تون هم همون آدم قبلیه؛ پس چی تغییر کرده؟
ما در کوچینگ به این حالت می‌گیم «تغییر دیدگاه».
تغییر دیدگاه یعنی دیدن مسائل از یک زاویه‌ی دیگه؛ دیدن از زاویه‌ای که تا پیش از این ندیده بودید.
خیلی وقت‌ها واقعیت همون چیزی که ما درک می‌کنیم نیست و درک این حقیقت نیاز به آمادگی داره و کسب این آمادگی نیاز به تمرین داره. اوین تافلر معتقده: بی‌سواد قرن بیست و یک کسی نیست که خواندن ونوشتن بلد نباشه، بلکه کسیه که نمی‌تونه دانسته‌هاش رو کنار بگذاره و از نو یاد بگیره. کسی یادگیرنده‌ی بهتریه که بتونه آمادگی یادگیری رو در خودش تقویت کنه و این فرد برای تغییر دیدگاه مستعدتره.
حالا که چی؟
می‌خواهی زندگیت تازه‌تر بشه؟ می‌خواهی زندگیت واقعا زندگی بشه نه یه تکرار از روی عادت؟ خب چاره‌اش همین تازه‌گیه. با قطعیت کمتری به اتفاقات نگاه کن و روی نظراتت پافشاری نکن. یه کپی از خودت اون بالا نگه دار و به رفتارت، گفتارت و اعمال روزانت نظارت کن و از خودت سوال بپرس. سوالاتی با هدف آگاهی؛ آگاهی نسبت به خودت، رفتارت و اعمالت. سوالاتی شبیه به این: چرا امروز از خواب بیدار شد؟ وقتی بیدار شدم چه احساسی داشتم؟ برای چی از خونه زدم بیرون؟ برای چی میرم سر کار؟ تو زندگی دنبال چی می‌گردم؟ اگه به کجا برسم خیالم راحتِ راحته؟
مهارت پرسشگری؛ راه‌ تقویت تغییر در دیدگاه:
مهارت پرسش‌گری یعنی کنجکاوانه نگاه کردن به پدیده‌ها. همواره و بسیار سوال بپرسید. این عادت چه مزایایی دارد؟
۱- باعث کمتر شدن قضاوت های ذهنی می شود.
۲- برای افکار مزاحم پاسخ میابد و به ذهن شما امنیت می بخشد.
۳– تحمل و در نتیجه ابتکار عمل شما را در برابر اتفاقات افزایش می دهد و باعث می شود تصمیم گیری همراه با تفکر و بر اساس در نظر گرفتن جوانب مختلف یک موضوع، صورت بپذیرد. بدین ترتیب توانایی شما در رویارویی با تجربه های ناخوشایند افزایش می یابد.
۴- باعث افزایش آستانه ی تحمل، در شنیدن صدای مخالف می شود؛ چرا که با افزایش روحیه و نگاه پرسش‌گری، این احتمال را خواهید داد که “طرف مقابل از زاویه‌ای موضوع را بررسی می کند که من به آن توجه نکرده ام و اگر من هم در موضع او قرار بگیریم، ممکن است به نتایج مشابهی دست یابم.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درباره ما

کلام یادگیری فردا مجموعه‌ای است که توسط تعدادی از کوچ‌های حرفه‌ای شکل گرفته است.

کیفکو این افتخار را دارد که با ترکیب موثر آموزش‌های مهارت‌محور، کوچینگ و منتورینگ، در کنار شما همراهان گرامی باشد تا یادگیری را در خود و سازمان‌تان نهادینه کنید و بتوانید آینده‌تان را آن‌گونه که می‌خواهید و دوست دارید خلق نمایید و بیافرینید.

کلام یادگیری فردا مجموعه‌ای است که توسط تعدادی از کوچ‌های حرفه‌ای شکل گرفته است.

کیفکو این افتخار را دارد که با ترکیب موثر آموزش‌های مهارت‌محور، کوچینگ و منتورینگ، در کنار شما همراهان گرامی باشد تا یادگیری را در خود و سازمان‌تان نهادینه کنید و بتوانید آینده‌تان را آن‌گونه که می‌خواهید و دوست دارید خلق نمایید و بیافرینید.

تماس با ما