کانون یادگیری فردا با ارایهی یک سخنرانی با عنوان “نقش رهیاری (کوچینگ) در توانمندسازی سرمایههای انسانی و جانشینپروری” در سیزدهمین کنفرانس توسعه منابع انسانی – که با محوریت جانشینپروری در روزهای ۱۵ و ۱۶ آبان ۹۶ برگزار شد – حضور یافت.
در ابتدای این ارایه، یک شبیهسازی کوتاه از فرایند گفتگوی کوچینگی با مشارکت حاضران در سالن – شامل مدیران عامل، معاونتها و مدیران، کارشناسان و متخصصان و علاقمندان به حوزه مدیریت و توسعه منابع انسانی از سراسر کشور- و با هدایت کوچها افشین محمد و کامران فرنیان انجام شد. و پس از آن حسین گایینی سخنرانی خود را ارایه کرد و به نقش و اثر کوچینگ در توانمندسازی کارکنان پرداخت.
ایشان این مساله را تشریح نمود که رهیاری (کوچینگ) چگونه میتواند به یادگیری و تغییر رفتار کارکنان در حوزههایی مانند مدیریت دانش، آموزش، خلاقیت، کار تیمی، تفکر سیستمی، حل مسئله و… کمک کند و تاکید کرد که به منظور تحقق اهداف سازمانی، یکی از رویکردهای آینده در سازمانها میتواند حرکت از مدیریت عملکرد به سمت کوچینگ عملکرد باشد.
حسین گایینی اشاره کرد که بازخوردهای دریافت شده در پی برگزاری جلسات کوچینگ برای بیش از ۵۰۰ نفر از طرف مجموعه کانون یادگیری فردا در طی بیش از یک سال گذشته برای سازمانهای مختلف؛ گواهی میدهد که یکی از مهمترین نتایج فرایند کوچینگ، افزایش اشتیاق شغلی (Engagement) مراجعان و کارکنان بوده است.
دیگر نتایج استفاده از جلسات کوچینگ مواردی مثل بهبود عملکرد، بهبود کار تیمی، بهبود مهارتهای ارتباطی، بهبود مدیریت زمان و افزایش اعتماد به نفس بوده است که آمار فدراسیون بین المللی کوچینگ ICF نیز این موضوع را تایید میکند.
حسین گایینی در پایان ارایهی خود گفت: برای خلق آینده نیازمند یک پارادایم شیفت و تحول در الگوی ذهنی مدیران از «گفتن» به «پرسیدن» هستیم تا کارکنان از انفعال به اشتیاق برسند و به منظور این تحول در مدل ذهنی دو اقدام پیشنهاد میشود…
برش کوتاهی از سمینار “نقش کوچینگ در توانمندسازی و جانشینپروری” را با هم ببینیم: